Bach bloesemtherapie

 

Ziekte is geen wrede straf, maar enkel en alleen een correctie; een instrument waarvan onze eigen psyche zich bedient om ons op onze fouten te wijzen, ons te weerhouden van grotere dwalingen en ons te beletten nog meer schade aan te richten en ons terug te leiden naar de weg van de waarheid en het licht, die we nooit hadden moeten verlaten.”

Edward BachAls een mens zich niet gelukkig voelt, kan hij ziek worden. Dit kan beginnen met aandoeningen zoals misselijkheid, hoofdpijn, maagpijn, last van de schouders, rug of nek, ontstekingen, eczeem en pijn zonder aanwijsbare oorzaak. Hieruit kunnen andere ziektes ontstaan. Door het genezen van de oorzaken, zoals overbezorgdheid, vermoeidheid, pessimisme, stress, ongeduld, eenzaamheid en moedeloosheid treedt ook genezing van het lichaam op.

Bepaalde soorten bloesems hebben een genezende werking. Edward Bach heeft een natuurlijke procedure ontwikkeld waarmee deze genezende energie kan worden overgedragen op vloeistoffen. Deze dragende substanties hebben een harmoniserende, genezende werking. De remedies worden in de vorm van druppels ingenomen.

Bach bloesemremedies werken energetisch. De energie van mensen bestaat uit trillingsvelden. Door een verstoring, zoals het verlies van een dierbase, verdriet, trauma of boosheid, vertragen die trillingsvelden. Dan staat diegene niet meer volledig in zijn of haar kracht. Bach bloesemremedies vullen deze trillingen aan en zorgen er zo voor dat je weer volledig herstelt.

De Bach bloesemremedies zijn bij iedere volwassene toe te passen en worden aangeraden bij een ieder die zich geestelijk of emotioneel niet optimaal voelt. Bach bloesemtherapie is zeer geschikt voor kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, bijvoorbeeld bij jaloersheid, angst, agressie, hyperactiviteit of onzekerheid. Ook huisdieren en zelfs planten kunnen baat hebben bij Bach bloesemremedies.

Bach bloesemremedies veranderen niet de situatie, maar leren iemand beter met een situatie om te gaan. De remedies kunnen ook de kracht geven om de situatie te wijzigen. Zo kan een nieuw broertje of zusje van een concurrent veranderen in een vriendje. Bach bloesems kunnen ouders helpen over het verdriet heen te komen als de kinderen het huis uitgaan. Moederlijkheid en warmte kunnen bijvoorbeeld tot volle ontwikkeling komen als de vasthoudende en claimende angst weggenomen wordt. De Bach bloesems kunnen helpen om in moeilijke tijden door te zetten en niet op te geven, en kunnen het zelfvertrouwen geven om beslissingen te maken of knopen door te hakken. Andere voorbeelden waarbij Bach bloesemtherapie kan helpen, zijn:

 • het overwinnen of reduceren van angst (verlatingsangst, angst voor tandarts, angst voor vuurwerk, enzovoort)

 • het wegnemen of reduceren van dominantie

 • verminderen of laten verdwijnen van agressie

 • socialisatiestress

 • de ondersteuning bij een genezingsproces

 • wennen aan een veranderde situatie (nieuw gezinslid, verhuizing, enzovoort)

 • reduceren of wegnemen van moedeloosheid en wanhoop

 • het verwerken van verwaarlozing

 • het verwerken van mishandeling

 • het overwinnen of verminderen van onzekerheid

 • het wegnemen of reduceren van eenzaamheid